8 Mart 2013 Cuma

Bügün Dünya Kadınlar Günü (Dışa Bakış)

Bugün yüzümü ne tarafa çevirsem ‘’DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN’’ yazıları ile karşılaşıyorum. Kimi yerde de ‘’KADINA ŞİDDETE HAYIR’’ ve buna benzer pek çok yazı etrafımda dolanıp duruyor.
Evet bugün Dünya Kadınlar Günü hepimizin bugünü kutlu olsun.
Kadın anne, kadın emek, yuvayı yapan dişi kuş, evin direği kadın, fedakâr, evladı ve yuvası için her yükü yüklenen, cennet ayaklarının altında olan, eli öpülesi, bazen de hem evde hem dışarı da çalışan kadınlarımız. Bunu göz ardı edemeyiz.
Ama ben bugün şunu sorguladım. Kadın neden şiddet görür ki? Yalnızca kadınlar mı şiddete maruz kalır?
Erkekleri hep güçlü varlıklar olarak görmeye alışmışız. Erkek kadını korumakla görevlidir. Bize çocukluğumuzda bu öğretildi. Kadın korunması gereken bir varlık mı?
Fiziksel olarak erkekler bizden elbette güçlü ama kadının da taşıyabildiği yüklere baktığınızda o da bir taraftan güçlü.. Hemde erkekten kat be kat daha fazla..
Düşünün bir erkeği yetiştiren kadın. Kendi dayak yerken komşusunun sessiz sedasız, tabiri caizse mülayim kocasını gördüğünde ‘’Ne biçim erkek bu, kılıbık adam, karısına bir sözünü geçiremiyor’’diyen yine kadın.
Heee bu arada unutmayalım ki etrafımızda karısı tarafından şiddete maruz kalan erkeklerde var. İşte bunlara da kılıbık etiketi yapıştırılıyor ve toplum tarafından dışlanıyor.
‘’Erkeğin elinin kiri, erkek adam dayak yemez, erkek adam ağlamaz, erkek adam kıskanç olur, erkek adam kadının sırtından sopayı karnından sıpayı eksik etmez vs..’’
Etrafında bu sözleri duyan hele ki dayak yiyen annesinin bir başka komşusu için söylediklerine şahit olan çocuk, büyüdüğü zaman kılıbık denmemesi adına MAÇO erkek rolüne giriyor.
Kızlarımıza da boyun eğmesini öğreten bizleriz.
Düşünün erkeklerde kadınlarda asıl kimliklerini yaşayamıyorlar.
Şimdi kim kime şiddet uyguluyor? Eğer bir suçlu arıyorsak, erkek kadını dövüyorsa kadın boyun eğmek zorunda kalıyorsa buradaki suçlu kim? Suçlu kadın değil, suçlu erkek değil o zaman kim? Adem ile Havva’mı?
Adem ve Havva yasak meyveyi birlikte yemediler mi? Yoksa Havva’mı suçlu? Öyle ya Adem’i kandırdığı söyleniyor. Şimdi tüm Havva’ lar bunun bedelini mi ödüyor? İnsanoğlu işte suçlu aradıkça istediğimiz her yerle bağlantı kurabiliyoruz.
Ortada suçlayacak birilerini arıyorsak atalardan bugüne taşıdığımız öğretilenlere ve kör bir şekilde bizlerin bu öğretilenlere nasıl atladığımıza bakalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder